tisdag 5 juni 2012

Washington och D.C.

Ja ni. Det här är något jag lärt mig under min tid här som utbytesstudent i möjligheternas land: Amerikas huvudstad ligger inte i staten Washington utan i det Columbianska distriktet (som inte är en egen delstat). Trodde nämligen alltid att Vita huset, som jag visste låg i Washington, D.C., låg i Wsshington ni vet borta vid Seattle, men fick det aldrig riktigt att gå ihop med att New York låg på andra sidan landet. Jag menar, USA är stort, och skulle Presidenten flyga kors och tvärs varenda dag? Snacka om att slösa bensin.
   Jag fick i alla fall veta att Washington, D.C. och Vita huset ligger i District of Columbia, bara fyra timmar från New York City. Det är lite mer logiskt tycker jag.

Från Vita huset styr Presidenten landet. Eller, inte riktigt, han styr det inte ensam utan har hjälp av Congress såklart, men han är ändå rätt så powerful, för att underdriva lite.

Logiskt sätt så borde han därför vara demokratiskt vald, vilket också är sant till viss del. Systemet de väljer sig president genom är demokratiskt till viss del, men som innestående måste jag få säga att det har sina bristande punkter (som även min government lärare tog upp upprepade gånger). Så här går det till, och det heter the Electoral College:

Amerika är indelat i 50 delstater (något annat jag lärt mig, trodde det var 52... haha). Varje delstat är i sin tur indelad i ett antal electoral districts, och antalet district en delstat har beror på dens folkmängd. Ohio har 16 electroral districts. Varje district har en electoral vote i presidentvalet.
   Varje stat har dessutom 2 stycken senates, som båda har en röst i presidentvalet, alltså varsin electoral vote.
   Ohio har alltså 18 electoral votes; de 16 electoral districts votes, och de två senates.


I hela landet finns det 538 electoral votes, och för att bli president måste du få 270 eller fler av dem.


Som röstare går du till din vallokal i ditt distrikt och röstar på den du vill ha som president de nästkommande fyra åren, och den kandidat i ditt distrikt som får flest röster vinner distriktet. Så långt är det lätt att hänga med, men det är nu det börjar bli förvirrande (de har försökt ändra systemet fler gånger än antalet år Amerika har varit ett eget land... det säger något om att det inte är så omtykt).


Tillbaka till Ohio. Ohio har 18 röster. Låt säga att kandidat A vinner 11 distrikt, och B 7. (The Senates röstar oftast på den kandidat som får flest röster bland the electoral districts.) Enligt något som kallas Winner-takes-all systemet de har här i USA, betyder det då att kandidat A får alla utav Ohios röster. Kandidat får 16 röster av Ohio.
   Man kan därför argumenta för att de som röstade på kandidat B inte röstade alls, eller att de också röstade på kandidat A, för den fick ju alla röster i alla fall.


I den bästa av världar är distriktsgränserna dragna så det bor exakt lika många röstare i varje distrikt, men så är det såklart inte. På grund av det, kan man vinna presidentvalet utan att ha stöd av majoriteten av folket (genom att se till att vinna de delstaterna med mest electoral votes), vilket var vad som hände i valet 2000 när George Bush vann över Al Gore. Bush fick 271 electoral votes och Gore 266, men bara 47.9 % av rösterna, medans Gore fick 48.4 % av folkets röster.


Men inte bara det, det finns en sak till. När man som privatperson röstar, röstar man bara tekniskt sätt på presidentkandidaten man vill ska vinna. Egentligen så röstar man på en elector (därav namnet), som är en person som på förhand har blivit vald för att representera en viss kandidat. Normalt sätt röstar den electorn på den kandidaten den ska, men det har hänt att den bytt sida. Det gör att de som röstade på den personen i tron om att de röstade på kandidat A egentligen röstade på kandidat B, eller tvärt om, om electorn byter sida.


Det här är en lite förenklad version av det hela, det finns mer till det om man vill gå in djupare (klicka här om du är nyfiken. Fast jag varnar dig, det kan vara lite rörigt att förstå), men det är så här det fungerar i stora drag.

Sverige 17.32, Ohio 11.32

1 kommentar:

  1. Kunde totally höra din röst på "Snacka om att slösa bensin." !
    Puss, saknar dig vännen

    SvaraRadera